اعتصاب غذای مهدی موسویان، کارگر معترض و محکوم به قصاص چشم

مدرکی برای اثبات آنکه این زندانی باعث نابینا شدن چشم سرهنگ نیروی انتظامی شده است، وجود ندارد

مهدی موسویان، شهروند ایرانی ۳۱ ساله و معترض به جمهوری اسلامی که در جریان اعتراض‌های دی‌ماه ۱۳۹۶ بازداشت شد، از طرف دادگاه انقلاب شهرکرد در استان چهار‌محال و بختیاری به کور شدن یکی از چشمانش محکوم شده و به‌دلیل احتمال اجرای قریب‌الوقوع این حکم، در زندان شهرکرد دست به اعتصاب غذا زده است.

مرکز مشاوره حقوقی دادبان روز جمعه، فایل صوتی تماس مهدی موسویان از زندان شهرکرد با نزدیکان خود را که در آن ضمن اعلام اعتصاب غذا، خواستار لغو حکم سنگین قصاص چشمانش شده، در رسانه اجتماعی اکس (توییتر) منتشر کرده است.

مهدی موسویان ۱۰ دی‌ماه ۱۳۹۶ و در اعتراض‌های خیابانی مردم فرخ‌شهر در استان چهارمحال و بختیاری، به اتهام پرتاب سنگ به سوی یک سرهنگ نیروی انتظامی بازداشت شد. این زندانی اعلام کرده است که در بهمن‌ماه ۱۳۹۷، بدون ادله کافی و با «شهادت کذب و واهی سه تن از همکاران مامور و بی‌عدالتی کامل» به قصاص و کور شدن چشم چپ یا پرداخت دیه محکوم شده است.

او که پیش از بازداشت کارگر ساختمانی روزمزد بود، با بیان این مطلب که به هیچ عنوان توان پرداخت دیه ۱۴ میلیارد تومانی مامور نیروی انتظامی جمهوری اسلامی را برای رهایی از قصاص ندارد، می‌گوید در روز حادثه و در مسیر بازگشت از محل کارش با اعتراض‌های مردمی و خیابانی علیه جمهوری اسلامی روبرو شده و سپس به اتهام نابینا کردن یکی از چشمان مقام ارشد پلیس شهرکرد بازداشت شد.

صدور احکام نقص یا قطع عضو تاکنون بارها خشم و اعتراض فعالان و نهادهای حقوق بشری را در پی داشته است. سازمان عفو بین‌الملل مردادماه گذشته درباره خطر اجرای حکم قصاص چشم سه متهم در ایران هشدار داد و در نامه‌ای خطاب به غلامحسین محسنی اژه‌ای، خواستار لغو فوری این حکم و توقف مجازات مدنی ناقض حقوق بشر شد.

مهدی موسویان گفت هیچ مرجع قضائی پاسخگوی اعتراض او نبوده و افزود:‌ «شش سال می‌شود که جوانی‌ام صرف درگیری با پرونده، زندان، تامین وثیقه و دیه شده است. در زمان وقوع حادثه هم سنگ‌پرانی به صورت دسته‌جمعی و در تاریکی شب اتفاق افتاد و نمی‌توان تشخیص داد که سنگ اصابت‌کرده به چشم مامور را چه کسی پرتاب کرده است.»

مقام‌های قوه قضاییه نظام جمهوری اسلامی با وجود هشدارهای نهادهای حقوق‌بشری و بین‌المللی، همچنان مجازات قصاص اعضای بدن، ازجمله نابینا کردن چشمان متهمان را اجرا می‌کنند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در همین حال گوهر عشقی، مادر ستار بهشتی، وبلاگ‌نویس کشته‌شده در بازداشت دستگاه‌های امنیتی، در واکنش به اعتصاب غذای مهدی موسویان، در اینستاگرام و اکس نوشت: «جنایتکاران می‌آیند و جوانان ما را کور می‌کنند. پاسخگو نیستند که هیچ، بلکه خانواده‌هایشان را نیز تهدید می‌کنند که مبادا سخنی راجع به جنایتشان بگویند. جوانان بی‌دفاع و بی‌پناه ما را تحت شدیدترین شکنجه‌ها قرار می‌دهند، محکوم به کور شدن می‌کنند. زبانشان هم دراز است و‌ می‌گویند جوانان ما اغتشاشگر بودند. اغتشاشگر شمایید که مملکت ما را نابود کرده‌اید.»

این مادر ۷۷ ساله و دادخواه که در ایران سکونت دارد، خطاب به حاکمیت جمهوری اسلامی افزود: «شما جنایتکار هستید. شما باید محاکمه بشوید.»

قوه قضاییه جمهوری اسلامی مدعی است سنگی که مهدی موسویان در جریان اعتراض‌های دی‌ماه ۱۳۹۶ به سمت ماموران سرکوبگر نیروی انتظامی پرتاب کرده، چشم چپ یک سرهنگ نیروی انتظامی را نابینا کرده است و در تقاص این اتهام نیز قرار است چشم چپ این کارگر ساختمانی کور شود.

مدافعان حقوق بشر و حقوقدانان حکم نقص یا قطع عضو را مغایر با کرامت انسانی می‌دانند. کنوانسیون بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی نیز استفاده از مجازات تحقیرآمیز و موهن مانند شلاق، قطع دست یا انگشتان و کور کردن چشم را ممنوع کرده است.

اما قوانین جمهوری اسلامی بر پایه اصول فقه شیعی تنظیم شده‌اند که قصاص را مجاز می‌داند. مطابق ماده ۴۰۲ قانون مجازات اسلامی، اگر شخصی یک چشم کسی را درآورد یا کور کند، قصاص می‌شود. بر همین اساس نیز دادگاه‌های ایران برای محکومان احکامی مانند قطع دست یا قصاص چشم صادر می‌کنند و در حالی که سازمان‌های حقوق بشری بر خودداری از صدور احکام اعدام و مجازات قطع و نقص عضو تاکید دارند، قضات دستگاه قضایی جمهوری اسلامی همچنان به صدور چنین احکامی ادامه می‌دهند و مسئولیت بخشش یا عفو را به دوش شاکی یا شاکیان پرونده می‌گذارند.

آذرماه امسال نیز حکم یک زندانی جوان در تهران به نام فرشید که پیش‌تر در شعبه ۱۰ دادگاه کیفری تهران به قصاص چشم، پرداخت دیه و حبس محکوم شده بود، در دیوان عالی کشور تایید شد.